Det fantastiska brödet
Detta recept kommer från Uffes mamma Tamara och det passar till allt! Vi brukar dock baka det främst till grytor, soppor och till skaldjur. Brödet är allra godast om det äts nygräddat eller samma dag. Hur många bröd det blir beror på hur stora man gör dem.

5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
12-13 dl vetemjöl + mjöl till utbakning
flingsalt

Lägg i saltet i en stor bunke. Smula ner jästen och rör tills jästen smält. Mät upp vatten och mjölk och häll över jästen. Lägg i honung och mjölet och arbeta snabbt ihop degen med hjälp av en trägaffel. Degen ska vara mycket lös och kletig. Täck bunken med en handduk och låt jäsa i 1-1,5 timmar.

Värm ugnen till 250 grader. Lägg bakplåtspapper på plåtarna. Strö över ca 1 dl mjöl över ett bakbord och tippa försiktigt ut den färdigjästa degen på mjölet. Strö över lite mer vetemjöl över degen och platta försiktigt ut degen med handen, det är viktigt att man inte knådar degen.

Skär snabbt med degskrapa degen i 6-7 cm smala remsor. Dela sedan varje remsa i 2-3 delar. Bröden behöver inte alls se likadana ut bara de är ungefär lika stora.  Flytta över bitarna på bakplåtarna och strö över flingsalt.

Grädda bröden direkt i ugnen, en plåt åt gången. Det tar ca 15-20 minuter. De är klara när de fått fin gyllenbrun färg. Låt bröden svalna utan handduk så blir brödskorpan fin och frasig.