Hamburgerbröd
Detta blir tolv stora bröd. Vi gör ibland lite mindre för att barnen tycker det är roligare med små burgare, och då blir det riktigt många bröd av en sån här sats.

10-12 dl vetemjöl
50 g jäst
50 g smör
2 dl mjölk
3 dl vatten
1 tsk salt
1 ägg till pensling
Sesamfrön

Smula jästen i en bunke, häll på saltet och låt jästen smälta. Smält smöret, häll i mjölken och värm det det 37 grader. Tillsätt vätskan i bunken och häll i det mesta av mjölet. Arbeta degen ordentligt i maskin eller för hand. Låt jäsa ca 4o minuter.

Knåda den jästa degen lätt och gör till runda bollar. Låt jäsa under bakduk på bakplåtspappersklädd plåt i 30 minuter.

Värm ugnen till 225 g och pensla de färdigjästa bröden med uppvispat ägg. Strö över sesamfrön. Grädda i ugnen i ca 10 minuter tills bröden fått fin färg.