Pecannötstartelett (6 st)
Ett recept framtaget till vår vän Magnus ära. Magnus älskar pecannötspaj och vi ville göra något extra till hans födelsedag.

Pajdeg:
1,5 dl vetemjöl
65 g smör
1 tsk strösocker
1 krm salt
1,5 msk vatten

Fyllning:
65 g smör
1 msk vetemjöl
1,5 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 krm salt
1 ägg
0,5 tsk vaniljextrakt
90 g pecannötter

Blanda ihop ingredienserna till degen. Rör tills degen blivit smidig. Tryck ut degen i tartelettformarna, låt degen gå lite över kanten, annars sjunker de lätt ner. Nagga dem i botten med en gaffel och förgrädda i ugnen 10 minuter i 200 grader.

Koka upp smör, vetemjöl, sirap, socker och salt och låt sjuda 3-4 minuter under omröring. Låt svalna till rumstemperatur. Blanda i vaniljextrakt och lätt uppvispat ägg.

Hacka pecannötterna grovt och lägg i formarna. Man kan också ha dem hela, det blir snyggare men lite svårare att äta med sked.

Häll försiktigt över kolasmeten nästan upp till kanten på formarna. Det blir ofta lite kolasås över, den kan man ha till dekoration eller bara till en kula vaniljglass.

Placera formarna på en plåt med bakplåtspapper i ugnen och grädda i 175 grader ca 10-15 minuter. Tiden beror lite på vilken ugn man har, vi har två ugnar och i den ena tar det 1o minuter och i den andra nästan 20 innan de är klara. Tarteletterna är klara när de fått fin gyllenbrun färg men passa så de inte bränns.

Lossa tarteletterna ur formerna när de svalnat. Serveras kalla med en kula god glass! De kan även ätas varma men då får man äta i formen.