Fisksoppa med vitlökscréme (8 portioner)
Denna soppa gjorde vi första gången till vår älskade vän Susannes 50-årsfest. Man kan variera grönsaker och rotfrukter in i det oändliga beroende på vad man gillar och vilken säsong det är men detta är våra favoriter. Servera gärna med ”det fantastiska brödet” som du hittar receptet på här på under baka.

Soppa
1 fänkål
7 medelstora morötter
2 gula lökar
1 purjolök
4 stora tomater
4 vitlöksklyftor
1 burk plommontomater av god kvalité
1/2 finskuren chili
1 msk smör
1/2 dl tomatpuré
1 g saffran
2 msk honung
1 flaska vitt vin
2 liter kraftig fiskbuljong
1 msk färsk timjan
4 lagerblad
6 dl grädde
salt
svartpeppar
900 gram fiskfilé t.ex. torsk och lax. Blanda gärna olika fisksorter
1 nät blåmusslor
500 gram skalade räkor

Vitlökscréme
5 dl creme fraiche
2-3 pressade vitlöksklyftor
salt

Skala och tärna alla grönsaker i centimeterstora bitar. Fräs i lite smör i en stor gryta i några minuter, grönsakerna ska bli mjuka men inte få färg. Rör ner tomatpurén, saffran och honung.
Häll i vinet och koka ihop tills hälften av vätskan återstår. Blanda sedan ner fiskbuljongen och tillsätt timjan och lagerblad. Låt soppan koka försiktigt i ca 20 minuter.

Rör ihop vitlökscremén.

Skär fisken i ca 1 cm stora kuber, skrubba och gör rent musslorna. Skala räkorna.

Häll i grädden och smaka av med salt och peppar. Låt koka upp på nytt. Lägg sedan i fisk och musslor och låt koka ca 5-7 minuter. Lägg i räkor och servera tillsammans med vitlökscrémen.