Svamprisotto (4 pers)
1 silverlök
2 kvistar färsk rosmarin
15 g torkad karljohanssvamp
300 g risottoris
1 hönsbuljongtärning
1/2 glas vin
500 g blandad svamp, tex skogschampinjoner, portabello, shiitake
1 vitlöksklyfta
en liten knippe färsk timjan
en stor klick smör
40 g parmesanost
ca 1 liter sjudande vatten/buljong
1/2 citron
1/2 knippe persilja

Dela och hacka löken lätt, lägg den i matberedaren tillsammans med den torkade svampen och finhacka. Ordentligt med olja i stekpannan och ner med hacket i pannan, rör om med jämna mellanrum.

Finhacka rosmarinen och lägg i pannan tillsammans med riset. Rör om en min, häll sedan i vinet och smula i buljongtärningen. Rör om till vinet absorberats. Salta och peppra, häll på drygt 1 dl vatten/buljong. Rör om för att ”massera” ut stärkelsen i riset. När vattnet absorberats, häller du på nytt, rör om. Fortsätt så i ca 10 min.

Hacka svampen i lagom stora bitar. Häll ner hälften av svampen i risotton. Fortsätt ösa på vatten tills riset har en liten kärna kvar. Under tiden steker du upp den resterande svampen knaprig. Pressa en vitlöksklyfta över svampen och bladen från några kvistar timjan samt salt och pappar. Ta även bladen från några kvistar timjan och lägg i risotton. Risotton ska vara som en gröt. Rör i smöret, finriv parmesanosten i risotton och tillsätt en rejäl skvätt pressad citron. Smaksätt med salt och peppar och buljong för att få den i önskad konsistens. Servera med hackad persilja och den knapriga svampen.